top of page

Ce este spirometria?

Spirometria este investigaţia care analizează funcţia respiratorie (pulmonară) a persoanei examinate

Principii de bază

Funcţionarea corectă şi eficientă a plămânului poate fi influenţat de boală dar şi de multiplii factori de mediu. Această investigaţie permite stabilirea tipului de boală respiratorie şi a gândului de severitate.

Deoarece în urma determinărilor realizate pe un număr mare de persoane sănătoase, fără boli pulmonare s-a constatat că parametrii principali ai respiraţiei variază semnificativ în funcţie de vârsta, greutate, înălţime şi sexul persoanei examinate s-au creat tabele care conţin parametrii optimi în funcţie de caracteristicile enumerate şi care sunt folosite ca mijloc de comparaţie. Parametrii măsuraţi sunt cantitatea de aer care poate fi inspirată în inspir forţat şi debitul aerului expirat în diferitele momente ale expirului.

Tehnica de realizare

Asistenta introduce datele persoanei examinate în aparat şi montează tubul de carton de unică folosinţă prin care va sufla pacientul. Pacientul realizează câteva inspiraţii şi expiraţii profunde şi apoi va începe testul in sine. Pacientul realizează un expir profund încercând să golească tot aerul posibil din plămâni, apoi cuprinde cu buzele tubul de carton astfel încât să realizeze un sigiliu perfect, inspiră profund încercând să absoarbă cât mai mult aer şi în final va încerca să expire din nou cu forţă tot aerul inspirat într-un timp cât mai scurt. Rezultatele sunt înregistrate de aparat şi tipărite pentru a fi interpretate de medic.

bottom of page