top of page

Exsudat faringian

Este un test utilizat în mod obișnuit pentru a diagnostica infecțiile bacteriene la nivelul gâtului. Scopul exsudatului faringian este de a detecta prezența organismelor în gât care ar putea provoca infecție. Majoritatea durerilor de gât sunt cauzate de un virus. Multe dureri de gât dispar în câteva zile fără nici un tratament, cu excepția eventualelor picături pentru tuse sau a câtorva medicamente eliberate fără prescripție medicală pentru a ajuta la ameliorarea oricărei dureri sau disconfort.

În general, medicul dumneavoastră va comanda acest test dacă aveți simptome care sugerează faringitii streptococi sau o altă infecție. Roșeața, umflarea și dungile albe sau puroi pe amigdale, precum și petele roșii în cerul gurii sunt semne ale infecțiilor. Aceste semne nu indică dacă infecția este virală sau bacteriană, așa că este necesar de un exsudat faringian. Streptococul este foarte contagios, așa că este important să fie depistat devreme.

Culturile exsudatului faringian sunt instrumente foarte eficiente pentru identificarea infecțiilor care afectează gâtul. O cultură a gâtului va determina dacă există o infecție bacteriană și, dacă da, ce o cauzează. Odată ce știți ce vă cauzează durerea în gât, dumneavoastră și medicul dumneavoastră puteți decide cele mai bune opțiuni de tratament.

Recoltarea se face înainte de începerea unui tratament cu antibiotice, iar dacă tratamentul este deja început, controlul se va face la 10 zile de la încheierea tratamentului medicamentos.

Recoltarea se efectuează dimineața înainte de consumul de alimente, lichide și de efectuarea igienei orale (periajul dinților și/sau clătirea cu apă de gură).

Exsudat nazal

Cultura nazofaringiană este un test rapid, nedureros, utilizat pentru a diagnostica infecțiile căilor respiratorii superioare. Acestea sunt infecții care provoacă simptome precum tusea sau curgerea nasului. O cultură este o modalitate de a identifica organismele infecțioase permițându-le să crească într-un laborator. Acest test identifică organismele care cauzează boli care trăiesc în secrețiile din spatele nasului și gâtului.

Bacteriile, ciupercile și virușii pot provoca boli ale căilor respiratorii superioare. Medicii folosesc acest test pentru a afla ce tip de organism cauzează simptome ale căilor respiratorii superioare. Este important să descoperiți cauza acestor simptome înainte de a le trata. Unele tratamente sunt eficiente doar pentru anumite tipuri de infecții. Infecțiile care pot fi identificate folosind aceste culturi includ:

    - gripa

    - virus respirator sincițial

    - infecție cu Bordetella pertussis (tuse convulsivă)

    - infecții ale nasului și gâtului  - Staphylococcus aureus

Rezultatele unei culturi pot, de asemenea, să avertizeze medicul cu privire la complicații neobișnuite sau care pot pune viața în pericol. De exemplu, ele pot fi utilizate pentru a identifica tulpini de bacterii rezistente la antibiotice, cum ar fi Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA).

Un rezultat pozitiv înseamnă că organismul care provoacă simptomele dumneavoastră a fost identificat. Cunoașterea cauzei simptomelor vă poate ajuta medicul să aleagă tratamentul cel mai potrivit. Infecțiile cauzate de bacterii sunt de obicei tratate cu antibiotice.

Infectii fungice:  O infecție fungică poate fi tratată cu medicamente antifungice.

Infecții virale: nu răspund la tratamentul cu antibiotice sau antifungice. De obicei durează o săptămână sau două și apoi dispar de la sine. Evitați să luați antibiotice pentru infecțiile virale. Un antibiotic nu va trata o infecție virală, iar administrarea acestuia poate face viitoarele infecții bacteriene mai dificil de tratat.

bottom of page