top of page

Coprocultura

Analiza scaunului constă dintr-o serie de teste efectuate pe o probă de scaun (fecale) pentru a ajuta la diagnosticarea anumitor afecțiuni care afectează tractul digestiv. Aceste afecțiuni pot include infecție (cum ar fi de la paraziți, viruși sau bacterii), absorbție slabă a nutrienților sau cancer.

Analiza scaunului se face pentru:

  • Identificarea bolilor tractului digestiv, ficatului și pancreasului. Anumite enzime (cum ar fi tripsina sau elastaza) pot fi evaluate în scaun pentru a vedea cât de bine funcționează pancreasul.

  • Ajută la găsirea cauzei simptomelor care afectează tractul digestiv, cum ar fi diaree prelungită, diaree cu sânge, o cantitate crescută de gaze, greață, vărsături, pierderea poftei de mâncare, balonare, dureri de burtă și crampe și febră.

  • Depistarea cancerului de colon prin verificarea sângelui ascuns (ocult).

  • Depistarea paraziților intentinali.

  • A identifica cauza unei infecții, cum ar fi bacterii, o ciupercă sau un virus.

  • Verificarea absorbției slabe a nutrienților de către tractul digestiv (sindrom de malabsorbție).

  • De asemenea, poate fi măsurat pH-ul scaunului

Poate fi necesar să colectați mai mult de o probă în decurs de 1 până la 3 zile. Colectați mostrele într-un recipient special (coprorecoltoare). Se alege o porțiune cu mucozități sau sânge, o cantitate cât încape în lingurița coprorecoltorului.

Orice probă de scaun poate conține germeni care pot răspândi boala. Asigurați-vă că vă spălați cu atenție mâinile și folosiți tehnici de manipulare atentă pentru a evita răspândirea infecției.

Puneți capacul pe recipient și etichetați-l cu numele dumneavoastră și data la care a fost colectat scaunul. Utilizați câte un recipient pentru colectarea în fiecare zi.

Colectați o probă doar o dată pe zi, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră vă oferă alte instrucțiuni.

Mostrele se colectează înaintea începerii tratamentului cu antibiotice.

bottom of page