Electroterapia este o formă de terapie pasivă care utilizează stimularea electrică pentru a menţine durerea sub control şi contribuie la accelerarea procesului de vindecare.
TENS-ul
TENS-ul actionează prin blocarea semnalelor care străbat nervii. Mesajele nervoase sunt de natura electrică şi curentul electric care provine de la unitatea TENS perturbă semnalul neurologic.
Un alt beneficiu al folosirii unităţii TENS este, că electricitatea stimulează eliberarea de endorfine, care sunt calmante naturale produse de organism.
TENS-ul este folosit la scară largă în combaterea diferitelor patologii dureroase precum:
• Artroze
• Dureri lombare
• Dureri provocate de munci grele
• Dureri provocate de afecţiuni nervoase, precum şi în sindromul de durere fantomă
Curent interferenţial (CIF)
Curent interferenţial (CIF) este în esenţă, o formă mai profundă de TENS, în cadrul căruia curentul pătrunde mai profund în piele decât în cazul tratamentului TENS.
Efectele CIF:
-
Scăderea durerii,
-
Stimularea musculară – prevenţia atrofiei musculare, menţinerea anvergurii mişcărilor
-
Stimularea fluxului sangvin
-
Reducerea edemului local
Stimularea galvanică este un alt tip comun de electroterapie, fiind utilizată mai ales în tratarea leziunilor acute, însoţite de sângerări sau umflături. În acest caz curentul electric se aplică direct pe zonă şi poate fi folosit pentru a opri inflamaţia şi a grăbi vindecarea.
Curentul Diadinamic
Senzaţia de furnicătură plăcută (determinată de stimulii electrici) poate să înlăture senzaţia dureroasă şi să crească pragul durerii (analgezia este realizată prin scăderea tensiunii din fibrele nervoase care transmit informaţia dureroasă şi prin scăderea sensibilităţii receptorilor de durere;
Indicaţii:
-
localizarea zonelor patologice inflamatorii şi degenerative; testarea zonelor mialgene; electrostimularea ţesuturilor ligamentare;
-
sindrom simpatic, tulburări circulatorii, spasmoliză (contracturi musculare)
-
tulburări trofice, artroze, artrite, osteocondilite, tulburări circulatorii, nevralgii ale zonei craniene;
-
paralizii flaşce şi excitaţii faradice;
-
tratament post-chirurgical: mobilizarea articulaţiilor, terapie de mobilitate, deformaţii, contuzii, periartrite, nevralgii;
Ultrasunetul
accelerează procesul de vindecare a ţesuturilor, ajută la relaxarea tisulară şi la încălzirea ţesuturilor, are roluri importante în îmbunătăţirea fluxului sangvin, precum şi în vindecarea cicatricilor.
Undele de ultrasunete pătrund prin piele în ţesuturi, provocând mici vibraţii locale, continue, care vor provoca un efect termic profund, fără însă ca pacientul să resimtă această căldură. Efectele termice pot provoca o îmbunătăţire a extensibilităţii ligamentelor, tendoanelor şi a capsulei articulare. În situaţiile în care nu se doreşte un efect termic, precum în leziunile recente, ce implică procese inflamatorii acute, undele de ultrasunete pot fi transmise pulsativ şi nu continuu.