top of page

Mozgáskultúra, gerincfelmérés és egészségfejlesztés II. Rákoczi Ferencz Római Katolikus Teológiai Líceum diákjainak

2021-tol-BGA-logo_megvalosult.jpg

Mondays

4:30 pm

A Procardia Alapítvány és a Procardia Egészségügyi Központ folytatta a 2020-ban elkezdett felméréseket és 2022-ben is több magyar diák esetében végeztünk gerincferdülés és hanyagtartás szűrést, valamint alapfokú, otthon gyakorolható mozgásterápiát oktattunk.

Manapság a fiatalok életének szerves részét képezik a számítógépek, táblagépek, virtuális játék készülékek illetve okostelefonok és ezen eszközök használata már akár gyermekkorban is jellemző, használatuk pedig főleg ülő pozícióban történik. Mindemellett az iskolás gyerekek mindennapi tevékenysége közé tartozik a hátizsák viselése, a széken való ülés több órán keresztül, illetve a tanulás, olvasás, merev koncentrálás. Mindezek közben a helyes testtartás a fiatalkori csont- és ízületi betegségek megelőzésének a legfontosabb eleme.

Ennek érdekében a Procardia Alapítvány célja a fiatalkori prevenció, hangsúlyt fektetve a poszturális betegségek megelőzésére és a helyes testtartás elsajátítására. A programot megelőzően a II. Rákóczi Ferencz Római Katolikus Teológiai Líceumban tanuló diákok szülei felé intéztünk nyomtatott formában egy felhívást, amelyben hangsúlyoztuk a felmérés fontosságát.

Az egészségfejlesztő és mozgásterápiás felmérésében segítségünkre voltak a tanárok, osztályfőnökök és a tanítónők, akik továbbították a szórólapjainkat és felhívták a szülők figyelmét a helyes testtartás fontosságára, valamint a sport bevezetésére a fiatalok életébe. 

A csoportos órák folyamán elsajátították a helyes testtartást, a padban való helyes ülést, valamint megtanulták helyesen hordani és pakolni az iskolatáskát, amik a mindennapokban elengedhetetlen dolgok és mellőzésük súlyos testtartási rendellenességekhez vezethet. Ezt követően több, mint 50 gyerek esetében ellenőriztük egészségügyi mérőeszközök segítségével a gerincet, a vállakat, a lapockák helyzetét, a medencét, a térdeket, a bokákat, valamint a lúdtalpat is  vizsgáltuk. 

A felmérés következtében számos esetben észleltünk gerincferdülést és egyéb poszturális rendellenességeket. A szükséges eszközök beszerzése után elkezdtük az alapfokú terápiás tevékenységet,  megtanítva őket az otthon gyakorolható mozgásokra.

A COVID világjárvány számottevően hozzájárult a szedentáris életvitelhez, ugyanis a munkatevékenységek jelentős része alakult át online tevékenységgé, azon belül is jelentős volt az otthonról dolgozók száma. Ennek egy fontos egészségügyi következménye volt az, hogy a szedentarista életmód velejárója a vázizomzat és csontrendszer statikus terhelése, ami egy hosszab időtartam esetén ízűleti problémákhoz, hátfájáshoz, merevséghez, mozgási nehézséghez vezet. A Procardia alapívány céljának tekintettek a felvilágosítást ebben a témában, illetve az esetleges betegségek kialakulásának a prevencióját. Ennek érdekében Marosvásárhelyen 2023-ban több előadássorozatot is tartottunk a helyes testtartást és a szedentáris életvitel okozta betegségek prevencióját illetően, megszólítva több, mint száz embert. Gyógytornász és gerincterapeuta szakemberek rendelkezésünkre bocsátották szaktudásukat és tapasztalatukat, így elméletben és gyakorlatban is tudatosították az ülőmunka káros következményeit, valamint megteremtették a lehetőséget és a motivációt az életminőségük javítására  és egyensúlyban tartására. Programsorozatunk eredményeképpen javítottunk a résztvevők testtartásán, a szedentáris életmód egészségesebbé alakításán és a kialakulófélben levő betegségek prevencióján.

bottom of page